HAKOLA LAHDEN MM-SPRINTIN 6.

Julkaistu 26.02.2017

Ristomatti Hakola teki MM-kotikisoissa sen, mitä lähtikin Lahdesta tavoittelemaan. Hakola hiihti vakuuttavien esitysten jälkeen sprintin MM-finaaliin. Uransa kovimmassa paikassa ennen kokemattomien paineiden alla mies hiihti elämänsä parhaan kilpailun. Se ei ole helppo temppu.

Ennen finaalia Hakola kysyi sprinttimaajoukkueen valmentaja Olli Ohtoselta, ketä muita finaalissa on? Ohtonen luetteli nimilistan – Northug, Ustjugov, Krogh, Klebo ja Pellegrino. Kaikki pelkkiä sprintin arvokisavoittajia tai moninkertaisia maailmancupin kisojen voittajia.

- Jaa eihän siellä sitten ketään ketään ole, naurahti Hakola.

Kattaus oli Hakolalle vielä liian kova ja mies jäi finaalin kuudenneksi hävittyään tiukan kirikamppailun Petter Northugille. Hiihtäjälegendan päänahka olisi kelvannut Hakolalle.

- Päätin ekan kerran niitata sut, mutta ei vielä, kertoi Hakola sanoneensa maalissa Northugille.

Hakolalla riittää jo pelkästään iloisen asenteensa takia paljon faneja ja Kankaanpäästäkin Lahteen lähti täysi bussilastillinen. Moni oli päättänyt, että torstaina kannattaa ottaa palkaton vapaapäivä ja kukaan ei joutunut katumaan valintaansa. Luottamus oman kylän poikaan oli kova matkalla Lahteen.

Ihmisillä oli mukana monenlaista kannustustavaraa Ristomatin kuvilla ja teksteillä – banderolleja, liivejä, lippuja ja isoja Ristomatti-pahvipäitä. Tapani Hietaoja heilutteli viimeisessä kaarteessa XXL-koon pikkupöksyjä, joissa luki ”RM, LIUKKAITA LUISTOJA”. Hakola väitti kisan tuoksinnassa huomanneensa Hietaojan ”banderollin”.

- Kesällä lenkillä Risto naureskeli, että MM-sprintin loppukaarre on varmaan täynnä morsianehdokkaita, jotka heiluttelee mulle pikkupöksyjä. Jotta Risto ei pettyisi, päätin että ainakin yhdet pikkarit siellä heiluu. Taitaa toi muuten olla poikamies vielä aika pitkään, veisteli Hietaoja.

Team Hakola 600x400

Hakolaa kannustamassa oli myös Kari Kurunmäki 10-vuotiaan tyttärensä kanssa. Karilla ja vaimollaan Johannalla on merkittävä rooli sen liekin sytyttämisessä, joka nyt on vienyt Hakolan maailman parhaiden joukkoon. Kurunmäet vetivät KankU:n hiihtokoulua, kun tuolloin 8-vuotias pikkupoika liittyi joukkoon.

- Risto erottui muista sillä palolla ja ilolla, mikä sen silmistä loisti. Se nautti treeneistä ja aina kysyi, voidaanko tehdä lisää? Aikuisena Risto sanoi olleen hirmu tärkeää, että Johanna osasi teettää kovatkin treenit, kuin ne olisivat olleet leikkiä, kertaili Riston MM-sprintistä herkistynyt Kurunmäki.

Hakolankin menestyksen taustalla on monia ihmisiä ja urheilijan tekemät uhraukset herättävät taustahenkilöissäkin monenlaisia tunteita. Salpausselän stadionilla yksi jännittäjistä oli hiihtäjän äiti Anneli.

Cittarin faniporukka 600x400

- Kilpahiihdosta ekana mielessä on se harjoittelun raakuus ja kurinalaisuus. Usein säälittää, kun poika ei ole voinut elää normaalia nuoren miehen elämää rientoineen. Toisaalta ei ole ikinä tarvinnut pelätä hölmöilyjä, kun aamulla aina on pojan pitänyt lähteä treeneihin, pohti Anneli huippu-urheilijan ja äidin arkea.

Tähänastisen uransa kruunun Hakola koki kuuden parhaan urheilijan palkintojenjaossa Lahden torilla suuren kansanjoukon edessä.

- Siinä oli lavalla vieressä varmaan 15-kertainen arvokisavoittaja Northug. Ajattelin, että on sitä Myllymäessäkin jotain tehty oikein, kun tässä seison, mietti Hakola


YHTEISTYÖKUMPPANIT